Exista telecomunicatia? Atunci exista si Augustin Maior

Cine a fost Augustin Maior? Augustin Maior a fost  al doilea copil nascut in familia formata din Tereza si Gheorghe Maior. Dar mai presus de acest lucru, Augustin Maior a fost inventator, pedagog si fizician roman.

Pentru ca parintii acestuia beneficiau de o educatie deosebita, dar si o cultura impresionanta, datorita profesiei pe care o avea, mai ales, tatal, care a fost invatator si mai apoi director al Scolii primare romanesti din Reghin, acestia i-au insuflat dorinta de a invata mult, de a-si insusi cat mai multe cunostiinte din domenii variate, dar si de a avea o conduita ireprosabila.

Si au reusit…

Augustin Maior s-a facut foarte repede remarcat datorita repeziciunii cu care reusea sa asimileze cunostiintele pe care, de asemenea, le punea in practica. Inca de la o varsta frageda, a urmat primii ani de educatie in cadrul unor institutii de invatatmant, in limba germana.

Augustin Maior a avut sansa de a avea ca mentori diferite personalitati stiintifice ale vremii, precum, D.Hilbert, F. Klein, E.Riecke, L.Prandtl, H.Minkowski, care se desfasurau in universitati de mare prestigiu din Viena, Munchen si Gottingen.

Pe langa faptul ca s-a dovedit a fi un foarte bun vorbitor de limbi straine, indeosebi, germanice, acesta nu a neglijat si aspectele exacte ale stiintei. Si-a exteriorizat dorinta de a aprofunda matematica si fizica, doua domenii inedite, dar si foarte grele…insa acest aspect nu l-a facut sa dea inapoi…dimpotriva, l-a impulsionat si mai mult…dorinta de  a-si lasa amprenta in domeniu a fost atat de mare, incat, nu a trecut foarte mult timp si a reusit! I s-a facut numele cunoscut datorita faptului ca a reusit performanta de a transmite simultan pe o singura linie telefonica, 5 convorbiri, fara ca acestea sa se interfereze.

Cum a ajuns sa faca asta?

In a anul 1905 s-a dat un concurs pentru postul de inginer la Statia Experimentala a Postelor din Budapesta, unde, gratie culturii sale impresionante, este ales. Un an mai tarziu ajunge la performanta mentionata mai sus….

Pentru ca trebuia sa si explice modul de producere si functionare, a pus bazele teoretice ale telefoniei multiple, fiind publicate in reviste de seama, precum „Elektrotechnische Zeitschrift” (1907), iar in 1914, in lucrarea de renume „The use of High-Frequency Alternating Currents in Telegraphy, Telephony and for Power Transmission”, publicata fiind, la randul ei, in revista „The Electrician”.

Datorita constiintei nationale dobandita de la parintii sai, nu putea sta departe de tara natala pentru mult timp. Acesta a fost motivul pentru care a revenit in cultura si constiinta romana. In scurt timp a devenit director general al Postelor Telegrafelor si Telefoanelor din Transilvania si Banat, punand atat experienta, cat si suflet in tot ceea ce facea.

Si-a facut intrarea si in spatiul pedagogic, unde a performat insufland valorile si cunostiintele sale studentilor sai, de care era foarte apropiat. Este un inovator atat la nivel de experimente si inventii, cat si la nivelul ideilor…

Este un deschizator de noi orizonturi!

A aprofundat inpreuna cu studentii sai, poate, pentru prima data, idei moderne legate de electricitate si magnetism sau acustica si optica .

Avea fler, atat in domeniul in care a activat, cat si in legatura cu ceilalti. Asa ne explicam aprobarea lui Hermann Oberth, pentru sustinerea lucrarii de licenta la Universitatea din Cluj, dupa ce aceasta a fost respinsa la Universitatea din Heidelberg. Augustin Maior a avut incredere in cineva care, mai tarziu a fost investit cu titulatura de parinte al rachetei interplanetare. Scoala de Fizica Teoretica de la Universitatea din Cluj este legata de numele lui Augustin Maior, fiind o personalitate marcanta care a atinut pasul cu noile idei ale vremii.

Se pare ca, cea mai mare satisfactie a avut-o la Academia din Paris, unde laureatul Premiului Nobel, M.Louis de Broglie, a prezentat lucrarea sa, intitulata „Campurile gravitationale si magnetismul”.

Un deschizator de drumuri, un inovator, un modern in gandire, dar traditionalist in constiinta sa nationala

A fost rasplatit, postum, cu o piatra memoriala , pe casa din Str.Octavian Goga, nr.9, de catre Primaria Municipiului Cluj-Napoca. Tot in semn de recunostiinta si respect fostei Scoli Generale Nr.5 in care a facut primii pasi catre profesionalism, acesteia i s-a schimbat numele in „Gimnaziu de stat Augustin Maior”.

S-a stins in anul 1963, cu o multumire de sine pe care putini o au.

Numele sau va dainui mult timp de acum inainte… cat timp vor exista telecomunicatiile, va exista si Augustin Maior.

Written by