Succesul are 61 de ani. La Multi Ani, Octavian Belu

Astazi este sarbatoare in lumea sportului romanesc. Antrenorul lotului de gimnastica feminina, Octavian Belu, implineste 61 de ani si isi doreste, ca de fiecare data, doar sanatate.

Ar fi vrut sa fie medic, dar performanta lui a crescut in sala de gimnastica. Octavian Belu s-a nascut pe 17 februarie 1951, in Ploiesti, de unde a plecat ca sa urce Romania pe podium la concursurile internationale de gimnastica.

Are experienta in atletism, volei si baschet, dar succesul lui s-a format in sala de gimnastica. Dupa absolvirea Institutului de Educatie Fizica si Sport (IEFS), in 1974, Octavian Belu a fost mai intai profesor de educatie fizica la Valea Calugareasca pentru o perioada de patru ani. Chiar si asa, pasiunea pentru gimnastica i-a deschis usa Clubului Sportiv "Petrolul" din Ploiesti.

In scurt timp s-a mutat in Deva ca sa antreneze lotul olimpic feminin de gimnastica cu care a participat la sase editii ale Jocurilor Olimpice, 16 editii ale Campionatelor Mondiale, 13 editii ale Campionatelor Europene, cinci editii de Cupa Mondiala si la 11 editii ale Campionatelor Europene de Juniori.

Cand a renuntat la pregatirea tinerelor gimnaste in 2005, performanta lui profesionala a numarat 279 de medalii, dintre care 106 de aur, 86 de argint si 87 de bronz.

  • 39 medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz)
  • 75 medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz)
  • 78 medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz)
  • 61 medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz)
  • 24 medalii la Cupa Mondiala (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz)

 

Dupa emotiile de la concursurile internationale, fostul antrenor a intrat intr-o perioada mai linistita care i-a permis sa fie consilier de stat la Administratia Prezidentiala si sa conduca, din 2006, Agentia Nationala pentru Sport.

Octavian Belu s-a ocupat de excelenta la barna, la paralele sau la sol a unor gimnaste de exceptie, printre care Lavinia Milosevici, Simona Amanar, Andreea Raducan si Catalina Ponor.

Investitia lui in tinerele sportive a fost premiata cu Titlul de Antrenor Emerit, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de comandor, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Roman, recunoasterea "cel mai de succes antrenor din lume" in Cartea Recordurilor, pe 1 decembrie 2007 si includerea in Hall of Fame, galeria de lux a gimnasticii mondiale, pe 30 mai 2009.

Gimnastica romaneasca a urcat pe podium ca o valoare recunoscuta in intreaga lume si ca o etapa de aur in istoria sportului romanesc. Acestea poarta semnatura lui Octavian Belu, cel mai apreciat antrenor de gimnastica feminina din lume, caruia ii transmitem si noi un "La Multi Ani !" sanatos.

Written by