Salcamul – terapie dulce si parfumata

De cateva zile printre blocuri s-a infiltrat un miros aparte. Il simti cand te astepti mai putin si in primul moment te opresti si privesti in jur nedumerit, incercand sa iti dai seama de unde vine. Daca privesti in sus, descoperi si sursa. Au inflorit salcamii.

Este poate si motivul pentru care oamenii par mai relaxati. Pentru ca salcamul are proprietati terapeutice, printre care si cea de detensionare a sistemului nervos periferic. Este doar una din actiunile lui benefice, caci dupa unele surse este eficient in peste 20 de boli, iar conform altora chiar in 100. Cert este ca exista cateva tipuri de afectiuni pentru care florile de salcam sunt folosite cu mare succes.

O categorie de astfel de afectiuni sunt dupa cum spuneam cele ale sistemului nervos, ca migrenele sau insomniile. Florile de salcam au proprietatea de a calma si relaxa in cazul starilor tensionate sau nevrotice. Chiar si simpla aroma este suficienta pentru ameliorarea starilor mai usoare, iar in cazurile acute se folosesc infuzii, tincturi sau macerate.

Si bolile digestive pot fi tratate cu salcam. Arsurile cauzate de hiperaciditate, durerile date de ulcerul gastric sau duodenal, refluxul gastro-esofagian, indigestii, crampe, pentru toate salcamul este o adevarata binecuvantare. Ceaiul este cea mai des utilizata forma de tratament, dar foarte eficiente sunt si pansamentele gastrice din flori maruntite, administrate pe stomacul gol.

Nu in ultimul rand, aceasta floare-minune este utila si in unele afectiuni pulmonare, cum este tusea convulsiva. Fireste tot datorita efectelor relaxante, iar daca este combinat si cu miere, ceaiul de salcam va face minuni.

Pe langa toate aceste utilizari terapeutice, florile de salcam sunt folosite cu succes si intr-o serie de retete gustoase. In clatite, gogosi sau dulceata, reprezinta un desert pe cat de delicios, pe atat de rar dat fiind ca perioada de inflorire este destul de scurta, in jur de o saptamana. Asa ca profitati de aceste zile pentru o gustare sanatoasa si gustoasa in egala masura. Sau cel putin pentru o cura de aroma-terapie.

Written by