Lectia de istorie – Columna lui Traian

In urma cu cativa ani am profitat de Zilele Bucurestiului pentru a face o vizita la Muzeul National de Istorie. Printre alte exponate, ceea ce mi-a atras mai ales atentia a fost replica Columnei lui Traian. Aceasta se regaseste pe doua niveluri in Lapidarium, basoreliefurile ce formeaza cele 124 de episoade desfasurandu-se cronologic, in aceeasi ordine in care se afla pe columna originala.

Urmarind de la un fragment la altul istoria in imagini a celor doua razboaie daco-romane am inteles ceea ce nu ni s-a spus la nici o ora de istorie: dacii nu au fost doar un alt popor cucerit de Imperiul Roman. Simpla existenta a acestui monument spune foarte multe despre felul in care romanii insisi au resimtit victoria – ca pe una demna de a fi imortalizata in marmura pentru posteritate.

In original, Columna lui Traian are aproape 30 de metri inaltime. 18 blocuri masive de marmura de Carrara de 40 de tone fiecare au fost impodobite cu basoreliefuri in spirala ce infatiseaza scene din cele doua campanii ale lui Traian impotriva dacilor, razboiul din 101-102 in partea superioara, iar cel din 105-106 spre baza.

Columna este structurata in patru parti. Fundatia, in care se patrunde printr-o usa metalica si unde exista o camera mortuara in care a fost depusa cenusa imparatului Traian la moartea acestuia. Piedestalul, decorat la colturi cu vulturi, iar pe laterale cu arme dace in basorelief. Columna propriu-zisa, prin care urca pana in varf o scara in spirala luminata de 43 de deschideri rectangulare in peretele de marmura. Si in varf o statuie a Sfantului Petru, inlocuind statuia originala care il reprezenta pe Traian si care a disparut in Evul Mediu.

Cele 124 de episoade ale basoreliefului descriu amanuntit viata soldatilor romani in decursul celor doua razboaie. Peste 2500 de personaje, romani si daci sunt surprinsi in scene de lupta, dramatice de multe ori. Invinsii sunt prezentati cu respect, asa cum li se cuvine celor care s-au opus cu atata indarjire cuceririi. Se pare ca principala sursa de inspiratie au constituit-o comentariile lui Traian insusi din De bello dacico.

De altfel importanta Columnei este in primul rand de document istoric – o cronica din piatra ce a infruntat timpul pentru a depune marturie despre fapte intamplate cu peste 1900 de ani in urma. Spre deosebire de alte monumente, Columna lui Traian a supravietuit, atat distrugerii lente provocate de “civilizatie”, cat si numeroaselor invazii, cutremurelor, crestinismului (in sec.XI se amenajase o biserica in interiorul bazei coloanei, distrugandu-se cu aceasta ocazie o parte din inscriptiei) si dorintei lui Napoleon Bonaparte de a o demonta si muta la Paris. Astfel ca astazi  citim in marmura alba ceea ce istoricii nu au reusit sa ne transmita: povestea nasterii unui popor.

 

Written by