Salvati Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie a Romaniei este in pericol sa se prabuseasca. Cladirea in care se gaseste in prezent muzeul, ea insasi monument istoric, a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea. In urma numeroaselor cutremure, mai ales al celor din 1940 si 1977, structura de rezistenta a fost puternic afectata, astfel ca in prezent nu mai prezinta siguranta nici pentru valorile pe care le adaposteste, si nici pentru numerosii vizitatori care ii trec zilnic pragul.

O incercare de consolidare s-a mai facut la inceputul anilor 2000, dar nu s-a reusit decat reabilitarea structurii de rezistenta in proportie de 50%. Lucrarile au fost sistate in septembrie 2005 in urma unor litigii cu firma care trebuia sa execute reparatiile, in ciuda faptului ca sumele platite au depasit cu mult contractul initial. Intre timp, procesul de degradare a continuat, astfel ca starea cladirii de pe Calea Victoriei nr.12 este mai precara decat atunci cand se incepuse intregul proces de refacere. 

In aceste conditii, este necesar ca muzeul sa fie urgent consolidat si reabilitat. Proiectul este insa greu de dus la indeplinire, in primul rand din cauza costurilor uriase: conform estimarilor Ministerului Culturii, ar fi nevoie de aproximativ 27 de milioane de euro. Desi cladirea se afla printre cele 16 obiective din proiectul “Reabilitarea monumentelor istorice din Romania” finantat de Guvernul Romaniei in parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, fondurile europene reprezinta doar o solutie partiala, neputand sa acopere toate costurile.

Din cele peste 60 de sali ale muzeului insumand 8000 metri patrati in prezent sunt in functiune doar cateva sectiuni, cele care adapostesc Tezaurul, Lapidarium-ul si Columna lui Traian, precum si holul de la intrare, in care functioneaza unele expozitii temporare. Restul spatiilor functioneaza in principal ca spatii de depozitare pentru acele parti din patrimoniu care nu mai pot fi expuse.

Aceasta este de altfel o alta problema cu care se confrunta conducerea muzeului. In eventualitatea in care se vor gasi totusi fonduri si lucrarile vor demara, intregul patrimoniu va trebui mutat. In acest sens, Ministerul Culturii colaboreaza cu MApN pentru gasirea unui nou spatiu de pastrare si expunere a patrimoniului muzeului. Se pare ca exista posibilitatea ca exponatele sa fie mutate in unitati militare, o alta destinatie vehiculata fiind Casa Presei. Important este ca noua “casa” a exponatelor sa indeplineasca toate conditiile de climat necesare prezervarii lor, dar si pe cele de securitate.

 

Written by