Confesiuniile unui addict

 

" Ma numesc Andrei. Sunt sot, tata si am un job care ma solicita 12 ore pe zi. Consum alcool de mai bine de 10 ani. Timp in care am pierdut cam toate evenimentele importante din viata copilului meu. Timp in care m-am degradat incetul cu incetul. Mi-am pierdut locul de munca si mi-a fost teama sa nu imi pierd familia. Mi-a fost greu sa accept ca am o problema cu alcoolul. Am fost internat de 2 ori la psihiatrie. De fiecare data, aproximativ la doua saptamani de la externare incepeam sa consum. Am aflat de centrul ALIAT anul trecut, intr-un reportaj difuzat la TV. Timp de o saptamana am cautat informatii despre ALIAT pe internet. Mi-am spus ca merita sa incerc. Nu mai aveam nimic de pierdut. Mi-a luat destul de mult timp pana m-am decis sa sun pentru o programare. Ma saturasem de esecul incercarilor anterioare. Mi-a fost teama de atmosfera de spital. De oameni reci si fara rabdare. Dar nu a fost asa. In centrul ALIAT, am avut parte de oameni care m-au ascultat. Care au tinut cont de parerea mea, de ce vreau eu sa fac cu boala mea. Mi-au dat timp si m-au facut sa inteleg ca dependenta de alcool este o boala. Mi-am stabilit un obiectiv: sa consum maxim 5 pahare de vin pe saptamana. Nu am reusit din prima. A fost greu, dar cu pasi mici, am reusit. Acum mi-e bine. Simt ca am control asupra consumului, ca pot sa ma opresc la un pahar. Am alaturi familia si imi doresc sa recuperez impreuna cu ei tot ce am pierdut in 10 ani de consum.”

Andrei este una dintre cele 640 de persoane care au accesat pana in prezent serviciile Centrelor de Incluziune Sociala pentru persoanele dependente de acool deschise de ALIAT in Bucuresti si Targoviste. Aici, fiecare pacient beneficiaza intr-o prima etapa de o evaluare medicala sociala si psihologica. In urma evaluarii, specialistul impreuna cu pacientul realizeaza un plan de interventie care poate consta in: consult psihiatric, tratamentul dependentei, prevenirea recaderilor, consolidarea motivatiei, formare profesionala si consiliere juridica. Fiecare pacient are nevoi specifice, nevoi de care specialistii centrelor tin cont atunci cand stabilesc planul de interventie. Obiectivul poate fi: consum controlat sau abstinenta in functie de istoricul de consum, specificul individual si starea de sanatate.

Dependenta de alcool este o boala, nu un viciu. Este o boala care poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, sex, religie, statut social sau mediu de viata. Este o boala care afecteaza individul care consuma, dar in aceeasi masura ii afecteaza si pe cei din jurul lui.

Informatii despre Centrele ALIAT se afla pe www.alcocentru.ro.

Written by