Cultura urbana – o forma de exprimare dupa ’90

 

Desi comunismul inca are sustinatorii lui, nu cred ca putem contesta evolutia noastra spirituala odata cu incetarea lui …si fac referire numai la evolutia noastra ca persoana prin perspectiva libertatii de exprimare.

Acest lucru s-a intamplat poate pentru ca odata cu iesirea din sistemul cenzurii, oamenii au inceput sa se simta liberi si sa isi exprime sentimentele mult mai sincer. Sau poate pentru ca au stat prea mult fara sa se poate exprima dupa bunul plac. Astfel, pe langa reorientarea scriitorilor romani spre o alta perspectia, a inceput sa se dezvolte si cultura urbana. Dupa '90, oamenii si-au dat seama ca se pot exprima liber si fara frica. Asa ca au inceput sa creeze. Un exemplu concret ar fi cel din sfera graffiti-ului , unde primele manifestari au aparut in jurul anului '90. Acesta a fost inceputul dezvoltarii culturii urbane in Romania. Au urmat apoi primele crew-uri de writeri si primul concurs de graffiti din capitala. In anii 2000 – 2001 au aparut primele graff-uri facute de straini la metroul din Bucuresti …acum putem vorbi deja de creatiile proprilor nostril artisti.

Primul whole car din Romania a fost realizat in anul 2002, iar in 2004 a fost executat primul whole car de tren personal. De atunci lucrurile s-au derulat cu o viteza ametitoare si zilnic apar noi sustinatori ai acestui curent.

Un bilant arata ca sunt 14 skatepark-uri in tara, in jur de 200 de copii care incep in fiecare an sa practice skateboarding/BMX/streetdance., aproximativ 300 de artisti activi de graffiti si street art (cativa sunt recunoscuti la nivel international), cel putin 22 de magazine de street wear, accesorii si echipamente sportive si peste 15 evenimente dedicate sporturilor extreme organizate la nivel national.

Iar lucrurile nu se opresc aici …in curand Romania va organiza cel mai mare festival de cultura urbana din Europa de sud-est. Un eveniment la care participa cei mai buni dintre cei buni. Bikeri, skateri, roller si grafferi vor face show pe muzica cantaretilor de gen intr-un spectacol ce nu trebuie ratat!

Va urma …

Written by