Ohhh …New York

 

L-ati vazut atat de des in filme incat in momentul in care veti ajunge acolo cu siguranta veti trai o puternica senzatie de deja-vu. Este inevitabil, toata lumea pateste la fel!

In cazul in care nu ati mai fost in Statele Unite s-ar putea sa va aveti un soc la aeroport, in momentul verificarii pasapoartelor. Aici veti observa mii de cetateni americani care trec rapid de controlul documentelor in timp ce restul lumii asteapta cuminti, sau nu, la coada, chiar si ore in sir. Prin urmare, daca aveti prieteni acolo care hotarasc sa vina sa va ia de la aeroport ar fi bine sa luati in calcul acest mic detaliu logistic.

The City that never sleeps

De la aeroport puteti alege optiunea de transfer catre centrul orasului cu trenul. Eu am ajuns in centru catre miezul noptii. Ei bine, in acest moment am inteles de ce i se spune New York-ului “the city that never sleeps”. Oameni buni, era ora 12 noaptea si in afara de faptul ca era lumina artificiala, deoarece soarele era de mult apus, nimic altceva nu te putea face sa crezi ca nu este ora de varf dintr-o zi lucratoare sau chiar o zi de sarbatoare nationala. Este putin spus ca era plin de lume, era o aglomeratie de nedescris, mii de oameni care se grabeau in toate directiile si care se luptau pentru taxi-uri. Un alt fapt care justifica acest nume dat New York-ului este faptul ca in acest oras metroul circula non-stop, cu modificari ale programului doar daca sunt necesare reparatii pe anumite segmente. Din centru am luat un taxi catre Queens unde era cartierul nostru general pe perioada celor doua saptamani pe care urma sa le petrecem in New York. Tineti minte: tips se achita peste tot (inclusiv daca mergi sa iti cumperi briose proaspete la patiseria de la coltul strazii si vrei sa primesti produse proaspete) si este de minim 20% din pretul bunului sau serviciului achizitionat. Nu riscati sa procedati altfel, consecintele s-ar putea sa fie dezastruoase!

Ce trebuie musai sa faceti pe perioada sederii: shopping, plimbare in Central Park, piesa Broadway, vizitat muzee in functie de preferinte, plimbari aiurea pe strazi, vazut oceanul, urcat in Empire State Building, Wall Street si shopping, neaparat magazinul Apple si magazinul Abercrombie&Fitch de pe 5th Avenue (daca nu pentru haine atunci pentru view – veti intelege la fata locului). Daca tot platiti biletul de avion pana aici asigurati-va ca aveti la voi minim vreo trei carduri de credit. Va puteti cumpara haine pentru mai multe sezoane, preturile sunt fantastice. Apropos, incercati sa prindeti sezonul reducerilor si documentati-va bine cu privire la indesatul hainelor in bagaje. Sa stiti ca exista modalitati uimitoare de a atinge imposibilul (vezi pungi pentru vidat haine pentru reducere volum, taiat etichete astfel incat sa scada gramajul bagajului etc etc).

Toate muzeele merita vizitati dar trebuie sa tineti cont de faptul ca sunt absolut imense. Daca aveti timp, rabdare si dispozitie atunci merita un museum pass. De inclus pe lista si Hayden Planetarium. Pentru a va deplasa prin oras cel mai eficient mijloc de transport ramane metroul. Pentru luat masa aveti extrem de multe optiuni de la cel mai bun fast-food incercat de mine vreodata pana la restaurante 3 stele Michelin, in functie de cat de mult tineti la silueta si de modul in care decideti sa va alocati resursele financiare disponibile.

Pe strada o sa intalniti de la cei mai extravaganti oameni vazuti vreodata pana la cele mai frumoase femei. Atat de frumoase si de bine imbracate incat o sa credeti ca sunteti intr-un film.

Distractie placuta si nu uitati sa iesiti la plimbare seara in Times Square. Mai ales daca una din serile sederii voastre este noaptea de Anul Nou! J

 

 

 

Written by