Philip Roth Complexul lui Portnoy – inegalabilul umor evreiesc

Philip Roth este unul dintre cei mai importanti romancieri americani contemporani. Alaturi de John Updike este copilul anilor ’70, celebreaza lumea de atunci si impartaseste opiniile dezinvolte, modul de viata exprimat prin revolutia sexuala. Roth a inceput sa fie cu adevarat descoperit si apreciat in anii 90 cand a primit premiul Pulitzer pentru “ Pastorala americana” . Cartile sale sunt socante, oneste scrise cu un simt al umorului inconfundabil.

“Complexul lui Portnoy” este o nuvela aparuta in anul 1969 pentru care Roth a devenit cunoscut. La momentul aparitiei cartea a fost considerata vulgara, socanta datorita subiectelor delicate cum ar fi masturbarea, sexul si cautarea identitatii evreiesti intr-o maniera franca. A fost interzisa in multe librarii din America din cauza limbajului explicit.

Cartea este scrisa sub forma de monolog pe care Alexander Portnoy, personajul principal, il adreseaza psihologului sau Dr.Spielvogel. Roth a declarat ca motivul pentru care a ales relatia psiholog-pacient este libertatea cu care te poti exprima intr-o astfel de situatie.

Cartea urmareste viata lui Alexander Portnoy de la o varsta frageda pana la 34 de ani, varsta actuala. La inceputul cartii apare explicatia complexului lui Portnoy ca fiind o stare conflictuala influentata de “impulsurile entice puternic inradacinate” si pe de alta parte de “ pornirile sexuale extravagante”. “ Complexul lui Pornoy” analizeaza identitatea evreieasca, relatia codependenta a mamelor evreice cu fii lor, apartenenta puternica la un grup etnic si dorinta de a patrunde in lumea goilor( neevrei).

Roth construieste un molonog genial de un umor cum rar mai intalnit in care personajul principal isi autoanalizeaza viata de la obsesia compulsiva de a se masturba la admiratia pentru shikse( “ pentru nasul lor atat de mic”), la relatia complicata pe care o are cu parintii.

Alexander Portnoy este un american evreu care isi cauta in permanenta identitatea, care respinge cultura de care apartine dar se identifica perfect cu ea, un personaj complex, fara rusine, vulgar in sensul cel mai savuros al cuvantului.

Obsesia lui Portnoy pentru shikes-le frumoase, analiza amanuntita a familiilor evreiesti, pictarea unui tablou perfect al sfarsitului anilor 70 odata cu revolutia sexuala face din  “Complexul lui Portnoy” una dintre cele mai bune carti ale lui Roth.

Scrisa cu o istetime de geniu, Roth ii da liberatate totala personajului sau, ii savureaza toate greselile, ii permite sa fie politic incorect si face o introspectie complexa asupra societatii, identitatii evreilor in America, sentimentul de a te simti strain pe pamant evreiesc si de a nu te regasi nicaieri. Portnoy isi reneaga apartenenta etnica in acelasi timp respirand-o prin toti porii.

Complexul lui Portnoy este o carte pe care o citesti fara sa respiri, care te suprinde, socheaza si te face sa razi ca nicio alta.

Written by