Paul Luculescu: Suntem pe rand bucatari, maturatori, gunoieri si corporatisti

Este cel mai tanar timpanist din tara, si-a dezvoltat pasiunea pentru percutie de  mic, iar acum ocupa scena si vibreaza publicul cu muzica lui. Un tip aparent simplu, dar cu un talent unic si o fire deschisa la frumos si inovatie: Paul Luculescu. Cu fiecare inghititura pe care a luat-o din ciocolata calda, mi-a completat puzzle-ul experientelor sale…

 

 National Magazin: La 7 ani ai inceput sa studiezi pianul, la 11 ani ai ales clasa de percutie, la 21 ai ajuns cel mai tanar timpanist din tara, lucru ramas valabil si acum. Cine te vezi peste 10 ani, la 36?

Paul Luculescu: Ma vad facand acelasi lucru, poate adaugand noi proiecte. Ma vad calatorind mai mult…

 

 National Magazin: De ce in trupa  si nu singur?

Paul Luculescu: Am tot fost in trupe si de un an si putin am ales sa fac propriile proiecte, in trupa avand o satisfactie mai mare. Totul a pornit de la zero si s-a creat in jurul proiectelor.

 

 National Magazin: Momentul vostru artistic, Feel the Rhythm, depaseste ideea de recital. “Paul Luculescu Band” ofera spectacol si actorie  in acelasi timp. Ce personaje jucati?

Paul Luculescu: Suntem pe rand bucatari, maturatori, gunoieri si corporatisti. Tot spectacolul a inceput de la ideea ca din orice se poate face ritm si am cautat in orice obiect un sunet tot mai amplu. Asa a aparut ideea de Feel the Rhythm, alaturi de colegii mei si de regizorul Felix Crainicu.

 

National Magazin: Carei varste de spectatori va adresati in general?

Paul Luculescu: In general, depinde foarte mult de proiect. De exemplu, Feel the Rhythm a fost creat la inceput, in special pentru varsta tanara, dar am fost placut surprins de impactul pe care acesta l-a avut si asupra varstei medii. Nu putem vorbi doar de o anumita varsta. Toata lumea poate sa “simta ritmul”.

           

National Magazin: Maturi, capsatoare, stampile si tevi. Toate devin instrumente muzicale cand intra pe mainile tale. La ce alte “ciudatenii” mai canti?

 Paul Luculescu: Percutia cuprinde o gama larga de instrumente, practic un univers de instrumente, fiind imposibil de descoperit intr-o singura viata. Am transformat toate obiectele aparent normale, cum ar fi capsatoare, maturi, tuburi, stampile etc, in instrumente de percutie, creand astfel o intreaga melodie in jurul acestora.

 

 National Magazin: In concerte interactionati cu publicul foarte mult, dar si prin concursurile pe care le organizati. Oferiti chiar instrumente de percutie cadou. Cine si de ce primeste o toba Africana djemba?

Paul Luculescu: Interactionam intr-adevar foarte mult, fiindca toate proiectele pe care le promovez se adreseaza relaxarii si bunei dispozitii oamenilor. Incercam totodata, sa ii transformam din simplii spectatori in parte activa a momentului nostru artistic. La sfarsitul fiecarui spectacol Feel the Rhythm invitam cinci spectatori sa urce alaturi de noi pe scena pentru a canta impreuna. Castigatorul este hotarat tot de public, cel mai aplaudat primind din partea noastra acea djemba Africana de care vorbeai.

 

 National Magazin: Ce alte spectacole, in regie si actorie proprie, urmeaza dupa Feel the rhythm ?

 Paul Luculescu: Categoric unul dintre cele mai apreciate si totodata cele mai cerute proiecte pe care le desfasor este Drum Circle.

 

 National Magazin: Ce inseamna un Drum Circle si ce se intampla acolo?

 Paul Luculescu: Drum Circle este un concept relativ nou la noi in tara. Fiecare participant are propriul instrument de percutie si astfel se poate forma o adevarata orchestra. Acest proiect a fost gandit in primul rand pentru activitati de corporatii, evenimente private, dar oamenii ne pot gasi si in locatii publice, ceainarii, cafenele, sali de spectacol.

 

 National Magazin: Te-ai gandit sa infiintezi un club pentru pasionti, atata vreme cat interactionezi cu amatorii sau profesionistii care cumpara tobe din magazinul tau on-line?

 Paul Luculescu: Este in planul meu si probabil peste cativa ani voi infiinta un club de muzica pentru pasionati, dar deocamdata ne pot gasi ei in sesiunile de Drum Circle.

 

 National Magazin: In 2006, la varsta de 21 ani, ai devenit sef de partida al Filarmonicii din Pitesti. Povesteste-mi cum ai obtinut acest post si ce faci acolo.

 Paul Luculescu: Am obtinut postul printr-o pura intamplare. Sef de partida inseamna sa raspunzi de partea de percutie a orchestrei. E o experienta din care am ce invata, in continuare. Plus ca e o senzatie unica aceea de a canta intr-o orchestra.

 

National Magazin: Din 2008, esti profesor de percutie la Liceul de Arta “Dinu Lipatti” din Pitesti si preparator universitar la Universitatea de Muzica din Pitesti. De ce ai ales sa predai?

 Paul Luculescu: Din pacate nu am mai putut continua la niciuna din cele doua din lipsa efectiva a timpului, dar ma gandesc ca peste 10-20 de ani sa revin in invatamant. Pana atunci mai am foarte multe de invatat.

 

 National Magazin: Unde te putem vedea si auzi, in tara, in iarna aceasta?

 Paul Luculescu: Concret, sambata, 19 noiembrie, voi face o sesiune publica de Drum Circle, la ceainaria Seredipity din Bucuresti, incepand cu orele 15:00. Tot sambata aceasta de la 19:30, la Studio 80 (langa gradina zoologica), va avea loc un concert de vibrafon(percutii) si saxofon, pian si voce, acordand piese celebre intr-o forma unica. La inceputul lunii decembrie voi avea o serie de 7 concerte in Norvegia, Oslo. Tot acolo am fost invitat sa sustin un Drum Circle.  Puteti gasi mai multe informatii despre programul meu pe site-ul www.paulluculescu.ro.

Written by