Walt Disney, pionierul filmelor de animatie

Poti sa creezi sau sa proiectezi cel mai minunat loc de pe pamant. Dar este nevoie de oameni ca visul sa devina realitate.

Faceti un exercitiu de imaginatie si incercati sa va imaginati pentru un moment, lumea fara Walt Disney, o lume fara magia si optimismul a zeci de personaje de animatie care au incantat generatii intregi de copii si care continua sa o faca si astazi cu acelasi entuziasm si succes. Walt Disney, pionierul animatiei, a reusit sa adune visurile copiilor din intreaga lume si sa le faca sa devina realitate, gasind in acelasi timp noi metode de a educa prin valorile transmise de fiecare animatie marca Disney. Popularitatea sa in intreaga lume s-a bazat pe idealurile, pe care numele sau le reprezinta: imaginatie, optimism, creatie si inovatie, devenind un mijloc universal de comunicare pentru oamenii din intreaga lume.

Walter Elias Disney s-a nascut pe 5 decembrie 1901, intr-o familie cu cinci copii, patru baieti si o fata. De mic copil a fost interesat de desen si arta si se spune ca lumea copilariei l-ar fi urmarit toata viata. A fost regizor, producator, antreprenor, pionier al animatiei si al parcurilor tematice, castigator de 22 de ori al premiului Oscar, detinand totodata recordul si pentru cele mai multe nominalizari la Oscar, 61 de nominalizari. Alaturi de fratele sau, Roy Disney, este cofondator al studioului Walt Disney Productions, unde s-au creat unele dintre cele mai celebre filme de animatie din lume si unele dintre cele mai cunoscute personaje, inclusiv cel, pe care lumea il considera alter-ego-ul sau, Mickey Mouse.

Se spune ca animatia a inceput cu un vis si cu un soarece…

Primul sau studio de animatie s-a aflat in garajul unchiului sau. Ideea pentru crearea personajului lui Mickey Mouse i-ar fi venit in timpul intoarcerii din New York, fiind presat de distribuitorul sau sa creeze un nou personaj pentru un film artistic combinat cu animatie. Soricelul Mickey Mouse a fost numit initial Mortimer, dar sotia acestuia a considerat ca acest nume nu este potrivit pentru un personaj de animatie, fiind numit ulterior Mickey Mouse.

Primul scurt-metraj care l-a avut ca personaj principal pe Mickey Mouse a fost Plane Crazy, in anul 1928, un film mut, iar continuarea sa s-a numit The Gallopin' Gaucho. Din pacate, filmele nu s-au bucurat de succesul asteptat, fiind imposibil sa gaseasca un distribuitor pentru acestea. Urmatorul scurt-metraj cu Mickey Mouse a beneficiat si de sunet, Steamboat Willie, care s-a bucurat de succes si a facut ca si filmelor precedente sa li se adauge sunet. Insusi Disney a fost cel care si-a imprumutat vocea pentru Mickey si Minnie Mouse, pana in anul 1946. Din anul 1932, Mickey Mouse devine un personaj extrem de cunoscut datorita popularitatii serialelor cu acesta. Tot in anul 1932, Disney primeste un premiu special din partea Academiei de Film pentru crearea lui Mickey Mouse. Din 1935 serialele vor deveni color si vor aparea si alte personaje precum: Donald Duck, Pluto si Goofy.

Crearea primului lung-metraj de animatie Alba ca Zapada si cei sapte pitici

In momentul in care industria cinematografica a aflat de planurile lui Walt Disney de a realiza primul lung-metraj de animatie, Alba ca Zapada si cei sapte pitici, a numit proiectul  nebunia lui Disney, toti fiind neincrezatori in puterea studioului de a reusi sa sustina financiar proiectul. Un esec ar fi insemnat distrugerea studioului. In anul 1937, pe cand proiectul era in productie inca din anul 1935, studioul a ramas fara bani pentru terminarea proiectului. Imprumutul oferit de Bank of America este cel care va duce la terminarea filmului.

            Premiera filmului s-a facut in Carthay Circle, pe data de 21 decembrie 1937 si a fost primul film de animatie in limba engleza, filmat in Technicolor si distribuit de RKO Radio Pictures. Fimul s-a dovedit a fi un succes, fiind cotat filmul cu cele mai mari incasari in anul 1938, reusind sa stranga la acea vreme aproximativ opt milioane de dolari si  a fost premiat cu premiul Oscar. Succesul filmului Alba ca Zapada si cei sapte pitici i-a permis deschiderea unui nou studio in anul 1939. Astfel, s-au pus in practica noi proiecte de lung-metraje: Pinochio, Fantasia si Bambi, dar si proiecte de scurt-metraje pentru noile seriale cu personajele: Donald, Pluto, Mickey Mouse si Goofy.

            In anul 1940 sunt lansate in cinematografe Pinochio si Fantasia, care, din pacate nu se bucura de succesul asteptat. Filmul care se va bucura de succes si care reuseste sa redreseze financiar studiourile Disney, va fi Dumbo, lansat in anul 1941.

            Odata cu intrarea Statelor Unite ale Americii in cel de al Doilea Razboi Mondial, armata americana ii va cere lui Disney sa inceapa sa creeze filme de instructaj pentru soldatii americani, dar si filme care sa le ridice moralul. Aceste filme nu au adus vreun aport financiar studiourilor si nici filmul de lung-metraj Bambi, lansat in anul 1942 nu s-a dovedit a fi multumitor.

            La sfarsitul anilor '40, studioul isi va reveni si va incepe sa produca lung-metrajele Alice in Tara Minunilor si Peter Pan, proiecte amanate in timpul razboiului, dar si Cenusareasa, care a devenit cel de al doilea mare succes al studioului, dupa Alba ca Zapada si cei sapte pitici.

            In timpul vietii lui Walt Disney s-au mai lansat filmele de animatie: Doamna si Vagabondul si Frumoasa din Padurea Adormita in 1959, 101 Dalmatieni si Sabia din Piatra in anul 1963, iar productia de scurt-metraje a functionat pana in anul 1956 cand s-a inchis.

Primele parcuri tematice Disneyland

Primele idei ale lui Walt Disney pentru crearea unui parc de distractii, i-au venit in anul 1940, in timpul unei calatorii de afaceri in Chicago. Acest parc trebuie sa fie conceput ca un loc unde copiii si parintii sa se poata distra impreuna si amplasat chiar vis-a-vis de de studioul Disney. Acesta a petrecut mai bine de cinci ani planificand ceea ce urma sa devina Disneyland, iar pentru asta a creat si o noua subdiviziune a companiei sale, special creata pentru a se ocupa de proiectarea parcului.

            Pe 17 iunie 1955 este deschis primul Disneyland care are imediat un succes fulminant, atragand oameni din intreaga lume, datorita atractiilor bazate pe productiile Disney.

            Walt Disney afirma ca Disneyland nu va fi niciodata complet. Va continua sa creasca, cat timp imaginatia nu va muri pe Pamant. Astfel, in anul 1983 se deschide in Japonia Disneyland Tokyo, iar in anul 1992 se deschide la Marne-la-Valle, in proximitatea Parisului, Disneyland Paris sau EuroDisney.

            Disney nu s-a rezumat doar la animatie, ci a cucerit si prin filmele cu actori reali care s-au bucurat de un mare succes. Primul astfel de film va fi produs in anul 1950, Insula Comorilor, fiind urmat in anul 1954 de 20.000 de leghe sub mari, de Cainele Shaggy in anul 1959, iar in anul 1961 de Capcana pentru parinti. Dupa nenumarate incercari, Disney reuseste sa obtina si drepturile de ecranizare pentru romanul Mary Poppins, care va fi lansat in 1964, considerat cel mai mare succes al studioului in anii '60. Totodata, in aceasta perioda, Disney incepe sa planifice un parc mult mai mare decat Disneyland-ul care deja exista. Acesta se va numi Disney Wold si va fi deschis pe data de 1 octombrie 1971, la cinci ani de la moartea lui Walt Disney, in anul 1966.

           

          

Written by